Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Κι όμως υπάρχει: αξιοπρέπεια!




Και να που η αξιοπρέπεια δεν συναντάται μόνο στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
Και να που δεν χρειάζεται πια να δούμε και να ξαναδούμε το «Υπάρχει και Φιλότιμο’ του Αλέκου Σακελλάριου», για να απολαύσουμε έναν πολιτικό που δεν ανέχεται να είναι έρμαιο των ειδικών.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε όχι στο Mega στην πρόσκληση που ελέω του εκλογικού νόμου του απηύθυνε το κανάλι για να παραθέσει τις απόψεις του. Χρόνος δεκαλέπτου στο δελτίο των 8. Το θλιβερό (για το κανάλι) καθήκον, το καθήκον να ενημερώσει τον διευθυντή Χρήστο Παναγιωτόπουλο, για την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε ο Πάνος Σκουρλέτης. Ήταν η πρώτη φορά που άκουγε κάτι τέτοιο.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ο Παπούλιας και το νίψιμο των χειρών του

– Του Γρηγόρη Ρουμπάνη, από το ΜΟΝΟ #6

Απριλίου 11, 2012

Δηλώνει αμέτοχος των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και αδύναμος να τις στρέψει στη φυσιολογική τους κύτη. Δεν είναι κάποιος εξωθεσμικός παράγων ή ο Αρχι-επίσκοπος, αλλά ο ίδιος ο θεματοφύλακας της δημοκρατίας και των λειτουργιών της, ο Πρόεδρός της Κάρολος Παπούλιας.





Το διαπίστωσε ένας εκ των συνομιλητών του, το τελευταίο διάστημα, όταν τον ρώτησε, γιατί δεν αναλαμβάνει κάποια πρωτοβουλία, την ώρα που βλέπει τη Βουλή να έχει αλλάξει σύνθεση τόσο θεαματικά, με καμιά εξηνταριά βουλευτές να έχουν μεταπηδήσει σε άλλο κομματικό στρατόπεδο, και την κυβέρνηση να μην μπορεί να περάσει όχι μόνο ούτε νομοσχέδιο αλλά ούτε και τροπολογία χωρίς να γίνει θέαμα στα «δελτία των 8». Και, όπως ήταν φυσικό, του έθεσε το θέμα των εκλογών, οι οποίες θα έδιναν τη μόνη δημοκρατική λύση, αλλά αναβάλλονται από μήνα σε μήνα με διάφορα πραγματικά ή φανταστικά επιχειρήματα.

Οκτώ αρχηγοί στον εφιάλτη των κουλουάρ




Του Γρηγόρη Ρουμπάνη
(Από το περιοδικό ΜΟΝΟ)
Μούδιασαν κολλημένοι στο βατήρα. Οκτώ αρχηγοί κομμάτων στην αναμονή των εκλογών έχουν δηλώσει έτοιμοι να συμβάλουν στην αναμόρφωση της χώρας, να δώσουν ελπίδα στους πολίτες, δουλειά στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, όνειρα στους νέους, αξιοπρέπεια από αυτήν που χάθηκε, ένα καλύτερο μέλλον. Και τώρα κοιτούν με δέος μπροστά τους το νήμα του τέρματος.
Φωτο eurokinissi

Τραγικότερη φιγούρα όλων αυτή του Αντώνη Σαμαρά. Ξεκίνησε υποσκελίζοντας θεαματικά τη Ντόρα Μπακογιάννη στην κούρσα διαδοχής του Κώστα Καραμανλή, έκανε μια επίσης θεαματική πιρουέτα στο «Ζάππειο 1» κουρελιάζοντας το μνημόνιο και υποσχόμενος ξεμπέρδεμα με το χρέος σε χρόνο ρεκόρ, εντυπωσίασε και με το «Ζάππειο 2», αλλά «Ζάππειο 3», σταθμό για θριαμβευτική είσοδο στο νεοκλασικό του Δημήτριου Μαξίμου, το βράδυ των εκλογών, δεν βλέπει.

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Ο διάβολος και οι κακές συνήθειές του με την κάλπη


Του Γρηγόρη Ρουμπάνη





Είναι οι πιο ανεπιθύμητες εκλογές μετά από εκείνες του 1967. Αυτές που δεν έγιναν. Ανεπιθύμητες στους ηγήτορες της καθεστηκυίας τάξης. Τότε. Και τώρα. Κι όπως τα έφερε ο διάβολος, Μάιο μήνα είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το 1967, Μάιο μήνα και πάλι.


Ευχής έργον να μην τα φέρει ο τρισκατάρατος στο δρόμο που τα έφερε 45 χρόνια πριν. Κι όταν μιλάμε για διάβολο, δεν εννοούμε κάποια υπερφυσική δύναμη του κακού. Εννοούμε τους εγκόσμιους λειτουργούς της ανωμαλίας που εχθρεύονται την κοινωνία. Αυτούς που είναι εντολοδόχοι άνομων συμφερόντων. Και συχνά αιματηρών.

Θα ακυρώσουν την ελπίδα; (φωτο eurokinissi)
Τα λεφτά είναι πολλά. Έρχονται από τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, τον χρυσό, τις μεταφορές, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, το λάδι, τις ελιές, τη θάλασσα, τον αέρα, τον ήλιο και τη ρίγανη (μαζί με τα κολοκύθια, καμία αντίρρηση). Από παντού έρχονται. Και πάνε στις γερμανικές και άλλες γερμανικών συμφερόντων τράπεζες. Οι οποίες συναγωνίζονται πλέον τις αμερικανικές και εγγλέζικες.


Αυτά είναι που διακυβεύονται. Μέχρι τώρα η Ιστορία έχει γράψει ότι κάθε που τέτοιου είδους συμφέροντα κινδυνεύουν, αναλαμβάνουν οι μεγάλες δυνάμεις. Χωρίς εισαγωγικά η φράση.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Στον Δημήτρη Χριστούλα


Κι όμως, ο Δημήτρης Χριστούλας δεν έστρεψε το πιστόλι εναντίον του εαυτού του. Το έστρεψε εναντίον εκείνων που δεν ανέχθηκε και δεν ανέχεται να μιλούν και να πράττουν εξ ονόματός του. Αυτοί είναι οι νεκροί. 
Η διαθήκη του
Αυτός είναι εδώ. Μαζί μας. Μας κρατά από το χέρι και μας δείχνει έναν κόσμο μπροστά μας χωρίς απελπισία, χωρίς ταπείνωση, έναν κόσμο με αισιοδοξία και αξιοπρέπεια.

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ούτε Νιγηριανοί στη Νιγηρία τους



Έφτιαξαν το παιχνίδι, έφτιαξαν τους κανόνες τους, είναι οι ίδιοι διαιτητές, προπονητές, αμυντικοί, μεσαίοι και επιθετικοί, και τώρα, τάχαμου, περιμένουν το αποτέλεσμα. Των εκλογών.
Στη μοίρα του Λαοκόοντα;Όχι.
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εδώ εκτελεστικάριοί τους έφτιαξαν όπως ήθελαν την οικονομική κατάσταση της χώρας, έστησαν τους πολιτικούς της αρεσκείας τους, χτίσανε τα αδιέξοδα και τώρα ευαγγελίζονται τη σωτηρία της: «Ή ψηφίζετε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ή διαλύεστε», λένε με γερμανική ωμότητα στους Έλληνες πολίτες. Είναι σα να λένε «ή πεθαίνετε αμέσως, ή πεθαίνετε αργά και βασανιστικά».