Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Μια εγκυμοσύνη… δυο μηνών



Του Γρηγόρη Ρουμπάνη


Δυο μήνες το πολύ. Τόσοι μας μένουν μέχρι να μιλήσει η κάλπη, αν βεβαίως δεν ανατραπούν οι προγραμματισμοί του Μεγάρου Μαξίμου, της Συγγρού και της Ιπποκράτους, που τρέχουν τώρα να προλάβουν τα χειρότερα.

Συννεφιασμένες σκέψεις (φωτο eurokinissi)
Τα χειρότερα για τους ίδιους. Ώστε να έχουν άνεση για να φέρουν τα χειρότερα για τον πολίτη, την κοινωνία ολόκληρη και τη χώρα. Έχουν υπογράψει συμβόλαια και έχουν δώσει λόγο στους δανειστές, να προχωρήσουν στο απροχώρητο. Γνωστά αυτά τοις πάσι πλέον, κι ο κόσμος-πολύς κόσμος-δεν δείχνει διατεθειμένος να φάει κουτόχορτο. Υπάρχουν και οι αμετανόητοι βεβαίως.




Αυτοί που δεν εννοούν να αφήσουν το χέρι της διαπλοκής και του πελατειακού συστήματος. Αυτοί που έθρεψαν με την ψήφο και την κάθε μορφής ανοχή και στήριξη τους «ειδικούς», τους «σοβαρούς» και τους «υπεύθυνους» άνδρες (και γυναίκες) που έφεραν την πατρίδα στη σημερινή εξαθλίωση. Την πατρίδα, ναι. Απαγορευμένη λέξη κι αυτή, όπως η δημοκρατία, η ισονομία και η σεισάχθεια.

Δυο μήνες το πολύ, και οι προσπάθειες πρόγνωσης, ή έστω προσέγγισης των διαθέσεων του εκλογικού σώματος μπροστά στην κάλπη, παίρνουν τον χαρακτήρα εναγώνιας προσμονής. Η εξαγωγή αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων θα γίνεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση, ή το πολύ δεκαπενθήμερη. Και επ’ αυτών θα στηθεί το πολιτικό παιχνίδι του μέλλοντος (μας). Ακόμα ένα παιχνίδι εξαπάτησης. Για το καλό μας.

Τα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί είναι δυο:

*Των μνημονιακών δυνάμεων, οι οποίες εκτείνονται από τον χώρο της σκληρής δεξιάς μέχρι εκείνη της «χρήσιμης» αριστεράς.

*Των αντιμνημονιακών, οι οποίες εκφράζονται, στον μεν συντηρητικό χώρο από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», στο δε αριστερό από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από μελέτες των μέχρι τώρα καταγεγραμμένων τάσεων του εκλογικού σώματος (και όχι μόνο εκείνων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας), οι δυο κύριοι πυλώνες του μνημονιακού στρατοπέδου δεν φαίνεται να ξεπερνούν (ίσως μάλιστα και να μη φτάσουν) το 40%. Το ποσοστό που μετρούν στη ΝΔ κινείται γύρω στο 25%, ενώ του ΠΑΣΟΚ μετά βίας πιάνει το 13%. Με αυτά τα ποσοστά όμως κυβέρνηση δεν γίνεται. Όχι αυτοδύναμη, αλλά ούτε συνεργασίας των δυο κομμάτων με ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία. Όσο και αν οι Αβραμόπουλος και Πάγκαλος βγήκαν κιόλας να σύρουν το χορό της μετεκλογικής συνεργασίας των δυο κομμάτων, ως της μόνης σωτήριας για τον τόπο, πάνω από 153-155 έδρες συνολικά δεν συγκεντρώνουν. Η ΝΔ δεν φτάνει τις 120 και το ΠΑΣΟΚ ούτε καν τις 35.

Εύθραυστη λοιπόν η πλειοψηφία στην οποία υπολογίζουν. Και μπορεί να εξανεμιστεί με τα πρώτα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η Βουλή τον Ιούνιο, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί. Γι’ αυτό και μοχθούν για το καλύτερο, γι’ αυτούς, αποτέλεσμα. Με την πόλωση, τη δυσφήμηση των αντιπάλων και το τάξιμο (για καμιά δουλίτσα των 500 ευρώ) στους επιρρεπείς εκλογείς. Η Ντόρα αισθάνεται ήδη χτυπημένη ύπουλα, κι ενώ κάποιες μελέτες έδειχναν ότι έχει τη δυνατότητα να παλέψει την είσοδό της στη Βουλή, τώρα οι πιθανότητες αυτές εξανεμίζονται, δεδομένης της διάθεσης κάποιων βουλευτών της να επιστρέψουν στα πάτρια νεοδημοκρατικά εδάφη.  

Θα μπορούσαν ωστόσο οι προοπτικές για τα δυο μεγάλα κόμματα να είναι χειρότερες. Και θα είναι, αν η κυβέρνηση Παπαδήμου μαζί με τους υποστηρικτές της καταγράψει ακόμα ένα τσεκούρωμα στο εισόδημα του Έλληνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επισπεύδουν την εκλογική αναμέτρηση από τα αρχικώς προϋπολογισμένα για το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, ή και αργότερα. Η ΝΔ θα δει τις δυνάμεις της να ασθενούν ακόμα περισσότερο και το πολιτικό κίνημα του Πάνου Καμμένου να την απειλεί με πλήρη απαξίωση. Το ΠΑΣΟΚ φοβάται ότι θα κατρακυλήσει κάτω από τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αδύναμο θα είναι να συγκρατήσει τις μάζες και το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, οι οποίες τρέχουν προς τα αριστερά. Απειλή για το κόμμα της οικογένειας Παπανδρέου είναι και ο υπό εκκόλαψη πολιτικός σχηματισμός του δίδυμου Κατσέλη-Καστανίδη, καθώς επίσης και η οριστικοποίηση της εκλογικής σύμπραξης της Ενωτική Κίνησης (του Νίκου Κοτζιά)  με τον Αλέξη Τσίπρα.

Εκείνο, υποστηρίζουν πολιτικοί παρατηρητές, που θέλει ενδεχομένως να προλάβει το ΠΑΣΟΚ, είναι η ανακατανομή της εκλογικής δυναμικότητας των περιφερειών με την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής πληθυσμού, που εκ του νόμου θα γίνει στα τέλη του Μαΐου. Η Α΄ Αθηνών, επί παραδείγματι, θα χάσει έδρες υπέρ της περιφέρειας Αττικής και η ΝΔ θα κερδίσει πόντους. Προφανώς πρόκειται για δεδομένο, το οποίο γνωρίζει ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά ενώπιον του κινδύνου να χάσει περεταίρω εκλογική δύναμη, θυσιάζει την προοπτική αυτή, για να αποφύγει τα χειρότερα.

Η σύντομη λοιπόν εκλογική εγκυμοσύνη είναι η λύση στην οποία έχουν καταλήξει οι συνέταιροι του επαχθούς μνημονίου, για να σώσουν εαυτούς την ώρα της κάλπης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου