Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Θίασος για… οπωροκηπευτικά



Του Γρηγόρη Ρουμπάνη

Άνευρη αλλά κατά διαστήματα απολαυστική. Θλιβερή αλλά και διασκεδαστική. Άτεχνη και ταυτόχρονα θεαματική. Η κυβέρνηση-θίασος δίνει τις τελευταίες της παραστάσεις. Και ο θιασάρχης επικεφαλής του θιάσου Λουκάς Παπαδήμος προσπαθεί να πείσει, ακόμα, για τον ρόλο του.
Ο επικεφαλής του θιάσου (φωτο eurokinissi)
Πλήρης η αποτυχία. Αποτυχία απέναντι στους πανίσχυρους πιστωτές. Αποτυχία και απέναντι στο κοινό (των πολιτών), που το έχει κλειδώσει μέσα στην αίθουσα του θεάτρου και το υποχρεώνει να παρακολουθεί αλλά και να συμμετέχει στην απίστευτη παράστασή του.
-Πότε θα γίνουν εκλογές, να ξεκλειδώσουν οι πόρτες και να βγούμε έξω στον καθαρό αέρα; Φωνάζουν οι θεατές.
-Κάποτε, απαντά αυτός.
-Πότε θα λήξει αυτή η κρίση, να πάρουμε ανάσα; ξαναρωτάει ο κόσμος.
-Θα σας γελάσω και δεν το θέλω, απαντά πάλι αυτός. Μπορεί σε ένα χρόνο, μπορεί και σε δύο. Σε κάθε περίπτωση, κάποτε.
Τον διαψεύδουν οι σεναριογράφοι της τρόικας απ’ έξω. «Δέκα χρόνια και βάλε», φωνάζουν, για να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.
Στο μεταξύ ο θίασος εξακολουθεί να παίζει το υποτιθέμενο έργο ποιότητας. Θέατρο του παραλόγου; Ούτε κατά διάνοια. Δράμα; Απέχει έτη φωτός; Κωμωδία; Για κλάματα. Επιθεώρηση; Δύσκολο το είδος, δεν το έχει. Ένα έργο γεμάτο γκάφες, κακό παίξιμο και αυτοσχεδιασμός χωρίς έμπνευση. Αυτό είναι. Δυστυχία που δεν είναι στην εποχή τους τα οπωροκηπευτικά. Θα είχε τουλάχιστον κάτι να πετάξει το κοινό, να ξεθυμάνει, να εκδηλωθεί κατά πως πρέπει.
Υποτίθεται ότι θα ήταν κυβέρνηση βραχέως βίου. Θα έφτανε-δεν θα έφτανε στις Απόκριες. Πέρασε τις Απόκριες, κατάπιε την Καθαρή Δευτέρα, καβάλησε (όπως καβάλησε) την 25η Μαρτίου, καλοβλέπει τη Μεγάλη Εβδομάδα και ετοιμάζεται για την Πρωτομαγιά. Αν μπορούσε να κάνει και Δεκαπενταύγουστο, θα ήταν το καλύτερο. Μετά, κοντά είναι η 28η Οκτωβρίου και τα Χριστούγεννα. Θα έκλεινε χρόνο. Που κακό χρόνο να έχει.
Στο μεταξύ πάνε κι έρχονται νομοσχέδια, διατάξεις, διαβεβαιώσεις και εξαγγελίες. Θα αλλάξει ο νόμος για την Παιδεία, ο οποίος δεν θα άλλαζε, λέει ο Παπαδήμος. Θα επανέλθει το νομοσχέδιο για τα νοικοκυριά και τις τράπεζες που τους έχουν βάλει θηλιά στο λαιμό. Θα επανεξεταστεί ο νόμος για τους ταξιτζήδες. Θα ξαναφτιάξουν γεφύρια και δρόμους οι εργολάβοι. Πράγματα πολλά και θαυματουργά υπόσχεται ο θιασάρχης. «Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας».
Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Θα γίνουν, διαβεβαιώνει. Κι όλο πάει πίσω την ημερομηνία των εκλογών. Την οποία έπρεπε ήδη να έχει ανακοινώσει. Και την άλλη εβδομάδα η Βουλή να κλείσει. Αλλά οι σωτήρες του έθνους θα δουλέψουν, λένε, και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Του 2012 ή του 2013 δεν διευκρινίζουν. Το μόνο που είναι βέβαιο, είναι πως έτσι όπως πάνε, θα την προλάβουν την εποχή των οπωροκηπευτικών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου